Din punct de vedere alimentar:
NU ARE VOIE:
- porc,oaie,cal (carne,organe,oase).
- oase de peste, pui;
- mezeluri de orice fel;prajeli, sosuri, rantasuri;
- conserve de uz uman;
- legume fermentescibile (cartofi, mazare, fasole)
- conservanti (vegeta,knorr), condimente
- paine proaspata.
- ciocolata,alune,dulciuri in general;
ARE VOIE:
- hrana speciala (uscata sau umeda) dupa varsta,greutate precum si dupa starea de sanatate (ex:afectiuni dermatologice,hepatice,renale etc.)
- carne de vita, pui, peste, vanat; organe de vita, pui, fierte sau fripte;
- lactate (lapte dulce fiert,branza dulce, iaurt)
- cereale ca atare sau inmuiate in lapte sau supa;
- orez sau arpacas fiert;
- supa de vita sau pui;
- legume si fructe crude sau fierte (morcovi,mere)
- ou fiert moale sau galbenus de ou crud, dar nu in exces (unul pe saptamana)
OBSERVATII:
În ceea ce priveste hrana industriala ( bobitele ) incercati sa evitati ca aceasta sa fie colorata în nuante precum rosu, verde sau alb. Faptul ca bobitele au aceste culori nu inseamna ca au în componenta lor mazare sau alte vitamine, ci contin aditivi de culoare (E-uri), inutili, care în timp pot afecta sanatatea animalutului dumneavoastra, deoarece ficatul are de suferit prin metabolizarea continua a substantelor toxice.
Faptul ca pisica dumneavoastra mananca cu placere o hrana industriala nu inseamna ca aceasta este de calitate. Verificati pe ambalaj ca aceasta sa nu contina o cantitate prea mare de grasimi, aditiv care dau gust placut, dar care în procent de peste 12% la adulti duce la obezitate şi la afectiuni hepatice. Sursa de proteina trebuie sa provina si din carne, iar derivatele de origine animală precum intestinele, tendoanele etc care sunt utilizate în fabricarea unor anumite sortimente de hrana nu asigura necesarul zilnic.
Recomandam sa se administreze felinelor castrate hrana bogata in metionina. Acest aminoacid are rol hepatoprotector, dar mai ales mentine Ph-ul urinar acid si astfel mirosul urinei nu mai este asa de intepator. De asemenea prin mentinerea Ph-ului urinar acid se previn infectiile urinare si litiaza urinara.
Fenomenul de ingrasare al felinelor castrate poate fi tinut sub control prin administrarea unei alimentatii special create pentru aceasta categorie. Respectarea indicatiilor de pe sacul de hrana în ceea ce priveste cantitatea de bobite în functie de kilogramele animalului asigura pisicii dumneavoastra o greutate constanta.
Pisica trebuie sa beneficieze de apa proaspata la discretie, eventual apa de la chiuveta sa fie fiarta si racita si apoi lasata la sedimentat.
IGIENA
Cand vorbim de igiena ne referim la toate actiunile intreprinse in vederea mentinerii sanatatii animalului. Noi ne vom limita aici numai la referiri despre spalat, pieptanat si periat dupa caz, taiat de unghii, vidare de glande perianale, toaleta auriculara. Dupa cum se stie pisicile sunt niste animale curate; ele isi fac toaleta singure prin lins, deci o imbaiere pe an este suficienta. Pentru spalare se va folosi un sampon special. In orice caz nu folositi orice fel de produs deoarece pielea si parul pisicilor pot fi mai sensibile chiar decat ale dumneavoastra.
Rasele de pisici cu par lung trebuiesc periate si pieptanate zilnic insistand mai ales asupra parului de la urechi, incheieturi, coada. Pisicile din aceste rase trebuie obisnuite de mici sa fie periate si pieptanate pentru ca ulterior sa nu devina reticente.
Taiatul de unghii la pisici nu este o necesitate deoarece ele isi ascut ghearele pe diverse piese de mobilier din casa. Daca proprietarul doreste sa evite acest obicei unghiile pot fi taiate periodic. Recomandam ca aceasta manopera sa fie efectuata de catre medicul veterinar pentru a evita eventualele accidente. De asemena, proprietarul poate achizitiona diferite obiecte special destinate ascutirii ghearelor si folosirea produselor repelente si repulsive pentru a educa pisicile sa nu isi mai ascuta ghearele in locurile nedorite.
Vidarea de glande perianale si toaleta auriculara se vor face periodic.
- SUPLIMENTUL DE CALCIU SI VITAMINE
In primele luni de viata, puii de pisica au o rata de crestere foarte rapida, astfel incat, de cele mai multe ori calciul si vitaminele din alimentatie nu sunt suficiente pentru necesarul organismului. Recomandam in perioada de crestere suplimente de calciu si vitamine speciale pentru animale. Dupa aceasta perioada critica se vor administra vitamine si minerale de intretinere, recomandate de catre medicul veterinar.
- DEPARAZITAREA INTERNA SI EXTERNA
Endo- si ectoparazitii reprezinta un important factor de risc atat pentru animale cat si pentru om, de aceea este absolut necesar ca animalul dumneavoastra sa fie deparazitat intern si extern nu numai la nevoie ci si preventiv. Chiar daca pisicile stau numai in casa, ele se pot infesta cu endoparaziti sau ectoparaziti ale caror larve pot fi transportate chiar de proprietari pe incaltaminte sau imbracaminte.
De asemenea puii de pisica se pot infesta de la mama lor transplacentar sau prin supt. Prima deparazitare interna se face la varsta de 5 saptamani. Aceasta se va repeta in functie de produs si greutate dupa sfatul medicului veterinar. In general medicul veterinar stabileste schema de deparazitare.
Aceasta difera de la un animal la altul in functie de:
■ mediul de unde provine animalul achizitionat si felul in care a fost intretinut;
■ deparazitarile efectuate pana in momentul achizitionarii;
■ mediul in care traieste animalul (in apartament sau la curte,in colectivitati de mai multe animale sau singur)
Deparazitarea interna nu se face cu orice produs. Medicul veterinar stabileste ce produs este mai indicat ,dupa caz. Ca regula generala pisicile adulte se deparaziteaza la 4-5 luni, toata viata.
In ceea ce priveste deparazitarea externa, stapanul trebuie sa previna in permanenta ectoparazitismul; acestia (purecii, capusele, paduchii) produc disconfort animalelor, determina aparitia bolilor de piele, transmit boli infectioase si parazitare, induc alergii. Se vor folosi in acest sens numai produsele speciale existente in farmaciile veterinare si recomandate de medicul veterinar (pipete cu solutii antiparazitare, prafuri si spray-uri antiparazitare). Folosirea zgarzilor antiparazitare, este foarte indicata si utila dar numai dupa ce animalul a fost deparazitat inainte cu produsele mai sus mentionate. Puilor in varsta de pana la 3 luni nu li se recomanda purtarea de zgarzi antiparazitare.